Délvidéki Szemle - X. évfolyam 2. szám

Rendezvények
Nyílászárók felújítása, karbantartása a martonosi emlékházban
2017.08.31
A martonosi emlékház immár 5 éve várja a múlt és a történelem iránt érdeklődőket egy jelképes időutazásra. Az idelátogatók két tárlatot is megtekinthetnek. Az egyik részben egy helytörténeti tárlat látható, a környékre jellemző foglalkozásokkal, a másik részben a készítők az 1944/45-ös események helyi áldozatai mellett a II. világháború összes áldozatának emléket állítottak.

Mivel az emlékház látogatása ingyenes, így a karbantartásra és a felújításokra pályázatokon próbálnak pénzt szerezni és ebben szerencsére nagy segítséget nyújt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Az alapkezelő mostani pályázatán elnyert támogatással megvalósult a nyílászárók korszerűsítése, festése és egyéb munkálatok.

A megnyitás óta folyamatos a karbantartás és a tárlatok bővítése is. Dr. Forró Lajos, a martonosi emlékházat üzemeltető Vajdasági Kulturális Központ Egyesület elnöke szerint nagyon fontos a magyar-szerb közös múlt megismerése, megismertetése és feltárása a térségben, mert csak a múlt hibáinak ismerete és a velük való szembenézés vezethet el a valódi megbékéléshez.

Az ártatlan áldozatok martonosi emlékháza megújult állapotban – díjmentesen – várja látogatóit minden hónap második szombatján 14 órától 17 óráig tart nyitva. Ezenfelül várják csoportok (legalább 8–10 fő) jelentkezését is, akik számára időpont-egyeztetéssel kinyitják az emlékházat.

Bejelentkezni Szerbiából a 063/895-4453-as telefonszámon Palkovics Mihálynál, Magyarországról a +36 30/915-25-84-es számon Forró Lajosnál lehet.


VisszaVissza

Ugrás a lap tetejére