Délvidéki Szemle - X. évfolyam 2. szám

Rendezvények
Ünnepélyesen keretek között leplezték le Scherer Lőrinc, egykori kúlai plébános emléktábláját
2016.04.21

Április 20-án, szerda délután került sor Scherer Lőrinc egykori kúlai plébános, a kúlai Szent György-templom kertjében felállított emléktáblájának leleplezésére és szentelésére. Az emlékhely állítása a Délvidék Kutató Központ „1944-45-ben mártírhalált halt egyházi személyek méltó kegyeleti helyének létesítése” sorozatában, a Vajdasági Magyar Szövetség támogatásával valósult meg. A dombormű alkotója Simor Márton, szobrászművész.

Az ünnepélyes leleplezést a kúlai Cecília énekkar egybe hívó, velük kiegészülve énekelt pápai és magyar himnusz elhangzása nyitotta meg, majd Juhász György, helyi esperes-plébános köszöntötte az esemény minden vendégét. A köszöntőt követően Valka Károly, a VMSZ kúlai szervezetének elnöke szólalt fel, majd Zakar Péter, a Délvidék Kutató Központ elnöke, valamint Dudás Károly, a VMSZ tanácsának és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondta el emlékező beszédét. Az emléktáblát Zakar Péter és Dudás Károly leplezte le, melyet az emlékezés helyeként megáldott Juhász György plébános és Miocs József, a szabadkai Paulinum Gimnázium igazgatója. A hivatalos koszorúzás keretein belül, az emlékhely előtt helyezte el a tisztelet virágait Rusz Radován konzul, Magyarország Főkonzulátusának képviseletében; Teleki Júlia és Zakar Péter, a Délvidék Kutató Központ; Dudás Károly, Patyi Lajos és Valka Károly a VMSZ koszorúját helyezték el; Dobák Lászlóné a délvidéki népirtás szegedi megemlékezés-sorozat szervezőinek mécsesét helyezte el.

Az ünnepélyes leplezést szentmise követte, majd a jelenlévők a plébánia vendégszeretetében gyűltek egybe, így lehetőség nyílt Scherer Lőrinc életútjának helyi vonatkozású alaposabb megismerésére, beszélgetésre.

Forrás: Délvidék Kutató Központ
Fotó: Mózes Anita


VisszaVissza

Ugrás a lap tetejére